Veiligheidsschoenen
Als u veiligheidsschoenen op het werk of in uw vrije tijd draagt is de regelgeving flink aangescherpt. Iedere veiligheidsschoen moet aan specifieke wettelijke eisen voldoen om de veiligheid tijdens werkzaamheden te waarborgen. Houdt hier rekening mee!
Er mogen alleen veiligheidsschoenen gedragen worden met aangepaste zolen als er gewerkt wordt volgens de richtlijn passend bij de veiligheidsschoen. Er mag geen willekeurig andere zool in de veiligheidsschoenen worden gelegd, ook niet al is deze speciaal voor de voet gemaakt. De veiligheidsschoenen voldoen dan niet meer aan de normen en hierdoor is de fabrikant van de veiligheidsschoenen niet meer aansprakelijk voor de geleverde schoenen.
De certificering van een veiligheidsschoen vervalt als:
- Een andere zool de antistatische eigenschappen van de schoen verstoort.
- De hoogte in de ruimte onder de stalen neus teveel wordt opgevuld door een andere zool; hierdoor kunnen de tenen bekneld raken bij een ongeval.
- De andere zolen veranderingen veroorzaken in de slijtweerstand waardoor de vochtopname en de vochtafgifte niet goed gereguleerd wordt.
Hoe behoudt u de certificering van de veiligheidsschoenen?
Bij Podotherapie West-Friesland werken we met diverse protocollen om de schoenen incl. de zolen gecertificeerd te houden. Een van deze methoden is met Secosol inlegzolen, hiervoor zijn diverse schoentypes van meerdere fabrikanten geschikt. Kijk op de website https://secosol.nl/downloads/ of uw schoentype geschikt is.
Wij vervaardigen de voor u aangemeten zolen volgens de richtlijnen en met geteste en goedgekeurde materialen zodat uw veiligheidsschoenen met onze podotherapeutische zool voldoet aan de normen EN-ISO-20345:2011 en EN-ISO-20347:2012. De veiligheidsschoenen behouden hiermee de CE certificering van de fabrikant. Hiervan ontvangt u in sommige gevallen een registratiebewijs.
De volgens de richtlijnen gemaakte podotherapeutische zolen van de fabrikant behouden de certificering van de veiligheidsschoenen als u de speciaal gemaakte podotherapeutische zolen:
- NIET in andere schoenen draagt.
- Bij vervanging van de veiligheidsschoenen, laat u de nieuwe schoenen en podotherapeutische zolen controleren bij uw podotherapeut voordat u de nieuwe schoenen gaat dragen.
Veiligheidsschoenen die geschikt zijn voor podotherapeutische zolen met behoud van certificering:
- Emma Safety Footwear: alle types
- HKS: alle types
- Elten: alle types
- Schütze: alle types
- BATA Industerials: Enkele types uit de Forward / Nova / Enduro / City lijn. Informatie over de exacte typenummers kunt u opvragen bij de praktijk.
- Of kijk op de website https://secosol.nl/downloads/ voor de andere mogelijke schoenmerken en types.
- Staat uw veiligheidsschoen er niet bij, vraagt u dan bij de praktijk na, of het voor uw merk evengoed mogelijk is.
Vanaf 1 juni 2020 zal de praktijk strikt alleen nog zolen vervaardigen, waarbij de certificering van de werkschoen gewaarborgd kan worden. Voor Veiligheidsschoenen waarbij geen certificering mogelijk is, zullen geen zolen vervaardigd worden. Heeft u dus een veiligheidsschoen waarbij dit niet mogelijk is, vragen wij u een schoen aan te schaffen waarbij dit wel mogelijk is.